Skip to main content

Οι Πρώτες Ύλες

Χρησιμοποιούμε κορυφαίες, προσεγμένα επιλεγμένες πρώτες ύλες, για να δώσουμε την ποιότητα που αρμόζει στις μπίρες μας.

Κριθάρι

Η συνηθέστερη χρησιμοποιούμενη μορφή είναι η βύνη κριθαριού. Προσδίδει στη μπίρα γεύσεις και χρώμα καθώς και το απαραίτητο θρεπτικό υπόστρωμα στη μαγιά για να ξεκινήσει την αλκοολική ζύμωση.

Λυκίσκος

Γνωστός και ως πράσινος χρυσός, το φυτό αυτό χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην παραγωγή μπίρας με πολλές μορφές, η συνηθέστερη όμως είναι με την μορφή Pellets. Προσδίδει πολυπλοκότητα γεύσεων και αρωμάτων καθώς και την χαρακτηριστική πικράδα.

Μαγιά

Χωρίς τη μαγιά δεν υπάρχει μπίρα. Είναι αυτήν που θα ξεκινήσει την αλκοολική ζύμωση και θα μετατρέψει τα περιεχόμενα στο γλεύκος σάκχαρα σε αλκοόλη και διοξειδίου του άνθρακα.

Νερό

Αποτελεί ποσοτικά το μεγαλύτερο συστατικό στη μπίρα. Παίζει σημαντικό ρόλο στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και την ποιότητα του προϊόντος.

Παραγωγική Διαδικασία

1) Βυνοποίηση: Αποτελεί τη διαδικασία κατά την οποία ο σπόρος κάτω από κατάλληλες συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και αερισμού μετατρέπεται σε βύνη. Μετά την ξήρανση μπορεί να ακολουθήσουν στάδια καραμελοποίησης και καβουρδίσματος για παραγωγή ειδικών βυνών.

2) Άλεση: Σκοπός της άλεσης είναι ο θρυμματισμός των κόκκων της βύνης και η αύξηση της επιφάνειας της ώστε να είναι δυνατή η δράση των ενζύμων και η εκχύλιση των ουσιών της στο βυνογλεύκος.

3) Πολτοποίηση: Κατά την πορεία προς ειδικό δοχείο, η αλεσμένη βύνη μαζί με το προστιθέμενο νερό, δημιουργούνε έναν πολτό ο οποίος θερμαίνεται σταδιακά (σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες ανάλογα με το είδος της μπίρας που θέλουμε να παράξουμε.) Σκοπός είναι η βέλτιστη δράση των ενζύμων και η αποικοδόμηση των αδιάλυτων ουσιών και η μετατροπή τους σε ζυμώσιμο εκχύλισμα.

4) Διήθηση: Ο πολτός μεταφέρεται στον διηθητήρα όπου θα γίνει ο διαχωρισμός των στερεών βυνουπολλειμάτων από το εκχύλισμα. Στο τέλος τα βυνουπολείμματα δίνονται δωρεάν σε κτηνοτρόφους της περιοχής ως πρόσθετο ζωοτροφής.

5) Βρασμός: Το βυνογλεύκος μεταφέρεται στον βραστήρα όπου θερμαίνεται σε θερμοκρασία βρασμού. Σε αυτό το στάδιο προστίθεται και ο λυκίσκος ο οποίος θα δώσει στη μπίρα περίπλοκα αρώματα και γεύσεις καθώς και την χαρακτηριστική πικράδα. Ένας άλλος σκοπός του βρασμού είναι η συμπύκνωση του γλεύκους αλλά και η αποστείρωση του.

6) Φυγοκέντριση: Μετά το τέλος του βρασμού το γλεύκος μεταφέρεται σε δοχείο όπου εισέρχεται εφαπτομενικά δημιουργώντας έναν στρόβιλο (whirpool) με αποτέλεσμα τα στερεά υπολείμματα να καθιζάνουν σε μορφή κώνου.

7) Ψύξη & Οξυγόνωση : Το ζυθογλεύκος ψύχεται μέσω του εναλλάκτη στη θερμοκρασία εμβολιασμού της μαγιάς, προστίθεται αέρας και στέλνεται στη δεξαμενή ζύμωσης.

8) Ζύμωση: Κατά τη ζύμωση η μαγιά αναπτύσσεται και καταναλώνει το ζυμώσιμο εκχύλισμα μετατρέποντας το σε αιθυλική αλκοόλη και CO2. Διαρκεί 7 – 10 ημέρες.

9) Ωρίμανση: Στο στάδιο αυτό κύριος στόχος είναι ο σχηματισμός των επιθυμητών αρωματικών ενώσεων και η αύξηση της γευστικής αρμονίας της μπίρας. Διαρκεί περίπου 30 ημέρες.

10) Φιλτράρισμα: Η μπίρα φιλτράρεται ώστε να απομακρυνθούν μεγάλα σωματίδια στερεών και να καταστεί διαυγής.

11) Εμφιάλωση/Εμβαρέλωση: Το τελικό στάδιο της παραγωγής κατά το οποίο η μπίρα πληρώνεται σε γυάλινα μπουκάλια ή μεταλλικά και πλαστικά βαρέλια και διατίθεται προς πώληση και κατανάλωση.